Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt

Cercar
Instagram
Youtube
Facebook
Twitter
RSS
Botó que mostra/amaga menú superior
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies - Actualitat
Aquest OCTUBRE La Muntala us recomana...
Llibre recomanat biblioteca octubre 2008BENNETT, Alan. Una lectora poc corrent. Barcelona: 62, 2008. 95 p. ISBN 978-84-9787-289-8

La historiografia anglosaxona té una branca menor, encara que força divertida, que s'anomena història virtual (O en anglès, What if...?). Respondria a un plantejament del tipus següent: què hagués passat si els Estats Units d´Amèrica no haguessin entrat a la II Guerra Mundial? O bé, què hauria fet John F. Kennedy amb les tropes estacionades a Vietnam? Per desgràcia, la pregunta és retòrica. JFK morí assassinat i Lydon B. Johnson va embarcar el país en una guerra llarga i costosa; però la pregunta bé val una novel·la (Una possible resposta la trobareu a Historia Virtual, Planeta 1989).
Alan Bennett es fa una pregunta més venial, però de conseqüències insospitades. Què passaria si la Reina d´Anglaterra, de sobte, es convertís en una lectora compulsiva? La lectura, en essència, perillosa per a les dones, ho seria més per a un càrrec del qual no s'espera que tingui cap sensibilitat (pàg. 39). EI final de la novel·la no deixa indiferent a ningú

.

Llibre recomanat biblioteca octubre 2008FONTDEVILA, Manel. Guía para padres desesperadamente inexpertos. Barcelona: El Jueves, 2008. 125 p. ISBN 978-84-9741-572-9

Els protagonistes d´aquest còmic són la parejita, l´Emilia i el Mauricio, personatges de la revista humorística El jueves creats l´any 1995 per Manel Fontdevila (Manresa 1965). Durant tots aquests anys són moltes les vinyetes que ha tractat el tema de la paternitat, i ara han estat recollides amb aquesta antologia que mostra l´evolució d´una parella jove, moderna i urbana que afronta aquest repte. La parella és terriblement versemblant amb la realitat i les situacions viscudes en el sí de moltes famílies, hi trobem molts aspectes que contenen una alta càrrega sentimental. Amb tot, la vinyeta permet de prendre distanciament de les angoixes que limiten l´acció humana, quan sovint són producte de la inexperiència. És el cas de la parelleta, després de set anys de relació decideixen tenir un fill i, només el fet de plantejar-s´ho els canvia el model de vida.

Llibre recomanat biblioteca octubre 2008Persépolis [Enregistrament vídeo]. Dirigida per Vicent Paronnaud i Marjane Satrapi. Barcelona: sav, 2007. 1dvd: 95 min.

És la història de Marjane, una nena que creix en els anys de la revolució islàmica. Per explicar com s´arriba a l´ambient de l´Iran dels anys 90 del segle XX, es retrocedeix en el temps fins a l´any 1978, i veiem l´ambient de la ciutat de Teheran d´abans de l´enderrocament del Xa, ple d´esperances d´assolir un règim de govern més just . Però el que vindrà, el règim de Khomeini, empitjora les coses. Dones i homes són assetjats en el seu entorn íntim i la guerra amb el país veí, Irak, complica la situació. Els anys van passant, i la protagonista esdevé una jove, activa i combativa.
Persépolis és una història que teniu a la biblioteca en diferents formats, pel·lícula DVD de dibuixos animats i llibre de còmic. Volem fer una menció especial d´aquesta narració històrica perquè esta representada amb dibuixos, una característica que la fa ser recomanable per a grans i joves poc iniciats en aquest passat recent.

llibre recomanat Biblioteca octubre 2008ELIOT, George. The Mill on the Floss. Florence: Macmillan, 2005. ISBN 1-405072-43-1 (inclou cd-rom).

Escoltar la versió dramatitzada i llegir alhora, en anglès, aquest clàssic de la literatura anglesa del segle XIX, és molt enriquidor. A més d´aprendre la llengua, obtenim informació sobre com vivia la gent d´aquella època. La novel·la té un estil realista que retrata de forma magistral l´ambient.
L´autora Mary Anna Evans, anomenada George Eliot (Chilvers Coto, 1819 – London, 1880) fou una novel·lista anglesa destacada que la societat victoriana condemnà a l´ostracisme pel seu idil·li amb el periodista George Henry Lewes. El seu gust pel realisme fa que a les seves obres siguin plenes de trets autobiogràfics.

Publicat el 01.10.2008
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt

^