X
Canals d'atenció ciutadana
Botó que mostra/amaga menú superior
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies - Actualitat
L´escarabat morrut de les palmeres arriba a Sant Vicenç
La Regidoria de Medi Ambient fa saber que tot veí que detecti o intueixi que una palmera pot estar infectada, ha de trucar a l´Ajuntament per a fer-ho saber. El telèfon és el 93 791 05 11

Telèfons del Servei de Sanitat Vegetal
Serveis Territorials a Barcelona: 93 409 20 90
Serveis Centrals (Barcelona): 93 304 67 00

Escarat morrut de les palmeresA Sant Vicenç de Montalt s´han detectat diverses palmeres malaltes. Estan afectades per la plaga d´escarabat morrut que mata aquests arbres i que està sent molt agressiva a la nostra comarca, amb una incidència especial en els municipis de Pineda de Mar i Vilassar de Mar.

Des de l´Àrea de Medi Ambient s´ha contactat amb el Servei de Sanitat Vegetal perquè en faci la tala, ja que són arbres que no es poden salvar. La propagació de l´escarabat morrut és molt ràpida i l´única solució és la tala de la palmera afectada. L´escarabat no suposa cap perill per a les persones. Ataca directament el cor de l´arbre i per això, quan es detecta ja no es pot salvar-lo.

El morrut de les palmeres mesura entre 2 cm i 5 cm, és de color vermellós i té una mena de bec allargat. Pot provocar la mort de diferents espècies de palmeres, però pràcticament tots els exemplars infectats són de l´espècie canària.

Quins són els símptomes?

És difícil detectar la presència de la plaga en els seus atacs inicials. La caiguda de les fulles i la presència de capolls al punt d´inserció de les fulles són els primers símptomes de l´atac de l´escarabat morrut. En poques setmanes, la pràctica totalitat de la corona es veu afectada, i origina la mort de la palmera. En el cas de la palmera datilera també es registren atacs a la base dels troncs.

Mesures de prevenció del Departament d´Agricultura, Alimentació i Acció Rural

  1. La legislació vigent estableix que les palmeres de més de 5 cm de diàmetre, que circulin o es plantin han d´anar acompanyades del Passaport Fitosanitari CE que cal conservar durant un any.
  2. Tots el professionals del sector, viveristes, comerciants o jardiners, així com les corporacions locals tenen l´obligació de comunicar al Servei de Sanitat Vegetal la presència de palmeres afectades per la plaga o amb símptomes de la malaltia.
  3. El Departament d´Agricultura, Alimentació i Acció Rural també ha elaborat un protocol per prevenir i lluitar contra la plaga de l´escarabat morrut, que trobareu a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

Consells de prevenció i de protecció de les palmeres

Actualment, la llei estableix que les palmeres afectades s´han de tallar i cremar per evitar-ne la dispersió. Aquesta actuació la fa la Generalitat de Catalunya gratuïtament.

Preferentment, la plaga s´introdueix a les palmeres per les ferides, com les provocades per la poda de les fulles, ja que l´olor a sàvia actua com un potent atraient pels escarabats. Per això, és recomanable no efectuar podes o realitzar-les a l´hivern, quan la difusió de la plaga és menys activa. També, cal realitzar tractaments preventius.

AQUÍ    trobareu un document elaborat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca que informa sobre les característiques de l'escarabat i de com intentar posar remei, en el cas que aquesta espècie d'escarabat faci niu en una palmera.

OAC DE L'AJUNTAMENT
Publicat el 27.03.2008
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt
^