www.svmontalt.cat
L'empresa Recicloil va ser l'encarregada de recollir i tractar l'oli usat


L'Ajuntament ofereix el servei de recollida d'oli en tres contenidors que trobareu als carrers Ginesta i Costa Brava i al parc de Can Boada.

Embut oli


El servei de recollida d'oli domèstic, per tal de reciclar-lo i evitar que es tiri per l'aigüera, va recollir durant l’any 2021 un total de 400 litres que s'han pogut convertir en biodièsel evitant, així, la contaminació de milers de litres d'aigua.

I és que llençar l'oli per l'aigüera, a banda de provocar taps a les canonades i causar greus problemes a les bombes i filtres de plantes depuradores, pot afectar a l'ecosistema. En cas que l'oli arribi al mar, es crea una capa superficial impermeable que afecta l'intercanvi d'oxigen, afectant així, els éssers vius. Es calcula que un litre d'oli pot contaminar 10.000 litres d'aigua. Així doncs, tenint en compte aquesta dada, en l’últim any s’ha evitat la contaminació de 4.000.000 litres d'aigua.

Per contra, si aquest residu contaminant es recull adequadament, es pot convertir en biodièsel. La seva reutilització redueix en un 80% les emissions d’anhídrid carbònic i disminueix les emanacions de CO2 i altres partícules nocives a l’atmosfera. Amb un litre d’oli usat es pot obtenir gairebé un litre de biodièsel.

El reciclatge d'oli en xifres

Entre els mesos de gener i desembre de 2021, es van recollir als tres contenidors situats als carrer Costa Brava i Ginesta i al parc de Can Boada un total de 399,28 litres d’oli.

Per mesos, setembre és el que més oli va acumular amb 66 litres, seguit de gener amb 62 i juny amb 57 litres. Octubre i desembre van ser els mesos amb menys litres recollits 20 i 18 respectivament.

La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt impulsa el repartiment gratuït d’embuts de plàstic especialment dissenyats per roscar-se a les ampolles de plàstic buides i facilitar la tasca de reciclar l'oli de cuina. Els podeu sol·licitar a l'Oficina d'Atenció Ciutadana.


COM HEM DE RECICLAR L’OLI?

Cal introduir l'oli que generem a la cuina (ja sigui el que ens queda a la paella després d'haver cuinat o el de les llaunes de conserva) en un envàs de plàstic buit (ampolles), quan aquest ja estigui fred, amb l'ajuda de l'embut que us proporciona l'Ajuntament i que s'acobla a la rosca dels envasos per facilitar-ne el procés. Quan l'ampolla estigui plena cal tancar-la bé i dipositar-la a l'interior d'algun dels 3 contenidors de recollida que trobareu al municipi.

També podeu portar els recipients/ampolles de plàstic amb oli usat a la deixalleria Les 3 Viles (fixa i mòbil).

Publicat el 10.02.2022