C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt
La gestió de la roba recuperada als set contenidors instal·lats a diferents punts del municipi permet allargar la vida útil d'aquests residus i estalviar tones de C0₂.
L'any passat a Sant Vicenç de Montalt es van recollir 18.564 kg de tèxtil usat, que l’empresa d’inserció laboral Formació i Treball podrà allargar la seva vida útil mitjançant la reutilització i el reciclatge.
Formació i Treball té ara mateix set contenidors al municipi perquè la ciutadania hi dipositi roba que ja no utilitza i l’entitat autoritzada la pugui tractar.
Els set punts de recollida s’ubiquen al Ps. dels Pins, al c/ Costa Daurada, a la riera del Gorg, al c/ Josep Brunet, a la riera de Torrentbó, a la cantonada del c/ Jacint Verdaguer amb el c/ Salvador Espriu i davant de l’escola Sant Jordi.
Per mesos, juny és el que més roba va acumular amb 1.885 quilos, seguit d’agost amb 1.723 quilograms. Desembre i gener van ser els mesos amb menys roba recollida, 1.086 i 1.102 quilos respectivament.
El contenidor que més roba va recollir està situat a la riera del Gorg, superant els 3.700 quilos, seguit de molt a prop pel punt ubicat a la riera de Torrentbó que va arreplegar-ne 3.400. El contenidor on menys roba es va dipositar es troba a Montaltpark, que va acumular prop de 1.400 quilos.
El residu tèxtil inclou roba usada, calçat, complements i roba de llar. Un cop recollida, la roba es classifica a la planta de preparació per a la reutilització que l’entitat té a Sant Esteve Sesrovires. La major part tindrà una segona vida, ja que es destina als programes de lliurament social dirigits a famílies en risc d’exclusió social, a la venda a través de la xarxa d’establiments Botiga Amiga o bé per al seu reciclatge, afavorint l’economia circular i la creació d’ocupació verda.
Es calcula que a Catalunya, cada ciutadà llença entre 20 i 30 kg de roba cada any, dels quals només un 10% acaben gestionats per entitats autoritzades. El 90% restant acaba tractat com a fracció resta en abocadors o incineradores, contribuint a l’ompliment d’abocadors i l’increment d’emissions de diòxid de carboni.
La recollida selectiva de roba usada, a part d’un benefici ambiental, també comporta un benefici social. Formació i Treball dona feina a més d’un centenar de persones en risc o situació d’exclusió social a Catalunya, les quals, a més de gestionar el procés de recuperació durant la seva contractació, realitzen també itineraris de formació i acompanyament a la inserció laboral. Així mateix, gràcies a les donacions de roba que ja no es fa servir, des de la Fundació Formació i Treball es dona assistència a més de 4.000 famílies a través de programes d'entrega social.
Dades recollida roba usada 2023 Fitxer: DADES_RECOLLIDA_ROBA_2023.pdf Format: Acrobat-PDF |
C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt