X
Sant Jordi 2024
Botó que mostra/amaga menú superior
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies - Actualitat
La Colla de Geganters de Sant Vicenç celebra el seu 20é Aniversari
Imatge inexistentEl proper dissabte 17 de setembre a les 18.30 hores davant del Casal de Cultura, es presentarà el nou gengantó Toni Sors. Amb Aquest acte s´inaugura un seguit d´activitats per commemorar els vint anys de la Colla Gegantera de Sant Vicenç de Montalt.
L´acte comptarà amb la presència de l´alcalde, Lluís Bisbal  i el regidor de Cultura, Óscar Fernández, així com, la resta d´equip de govern, i s´iniciarà amb la presentació del nou membre de la Colla Gegantera de Sant Vicenç de Montalt, el Gegantó Toni Sors a qui acompanyaran el seus padrins i tots els santvicentins per una cercavila popular, que finalitzarà amb un sopar de colles.

Trobareu tota la informació sobre aquest acte a l'Agenda


El nou gengató es va encarregar el passat mes de juliol al mestre Toni Mujal de Cardona, el qual ja li està donant els últims retocs. Les seves mides són 25 quilograms per 2´80 metres d´alçada.

El nom del gegantó es va triar en record a l`'alpinista Toni Sors, fill de la vila, que va ser membre de la II Expedició a l'Everest, que va aconseguir la primera ascensió catalana i la segona nacional al cim de la muntanya. El 28 d'agost de 1985, Toni Sors, Óscar Cadiach i Carles Vallès, van ser els primers catalans en posar els peus al sostre del món, convertint aquell dia en una fita històrica per a l'alpinisme català. Van ser alhora els primers occidentals en fer el cim de l'Everest per la via del coll Nord. Per aquest motiu, un dels convidats a l´acte és el també alpinista i cap de l´expedició catalana de 1985 el Sr. Conrad Blanch.

La Colla gegantera de Sant Vicenç de Montalt està formada per una cinquantena de persones, d´entre ells un 10 infants, i un grup de música que compta amb 6 grallers i 2 timbalers. Els gegants es diuen Bóbul i Margaridassa, i tenen una alçada de 3´45 i 3´35 metres respectivament. Van ser construïts per el mestre Fàbregas de Can Boter de Tiana i van ser presentats en societat el 15 d´agost de 1986. Els més petits de la colla porten els 7 Caps Grossos: el dimoni, el boig, la nena, l'avi mariner, l'avi, el mestre i el d'època. El proper cap de setmana, a la colla, que forma part de l´Agrupació Catalana de Colles Geganteres de Catalunya,  s´afegirà el nou gegantó Toni Sors.

Per la cercavila de dissabte s´ha convidat a altres colles geganteres de la comarca com son la Colla Gegantera d´Argentona i la Colla Gegantera de Malgrat de Mar, a més a més, dels gegantons de l´Escola de Sant Jordi de Sant Vicenç de Montalt, que els acompanyaran al llarg de tot el recorregut, juntament amb els músics i grallers per tal de donar la benvinguda al gegantó Toni Sors amb molta gresca i xerinol•la.

Donada la tradició gegantera de Sant Vicenç de Montalt, dins dels actes de celebració que comencen el setembre i que s´allarguaran fina a l´estiu vinent, una de les fites  que s'ha marcat la Colla Gegantera és la recuperació de la tradició catalana dels bóbuls i margaridasses. Els orígens d´aquests personatges esperpèntics es remunten temps enrera quant sortien per carnestoltes com encarregats de mantenir viva la festa. La seva missió era empaitar a la gent i amagar-los les eines de treball perquè tothom participés a les festes. Anaven disfressats amb faldons i punxaven amb una gatosa que portaven lligada a la cintura i es tapaven la cara amb caretes. El bóbul tenia un cabàs de palma i de la careta li sortien dues banyes de brau i picarols; la Margaridassa anava tocada amb una mantellina i empunyava un fuet. Actualment, els gegants es disfressen per carnestoltes en un intent per recuperar aquesta tradició folklòrica.

Altres activitats  previstes per la Colla  són: la participació a la trobada de gegants de Riudarenes (18 de setembre), la d´Alella (12 d´octubre) on es farà l´elecció de la geganta pubilla 2005, la XIX Trobada de Gegants i Cap Grossos de Catalunya (6 de novembre) i la Festa Major de Sant Andreu de Palomar (27 de novembre). També tenen previst fer una viatge a Suïssa per donar a conèixer la tradició gegantera a Europa. Podeu consultar més activitats de la Colla i la seva agenda dins la secció d´entitats de la web municipal de l´Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt (www.svmontalt.net). 

OAC DE L'AJUNTAMENT
Informació relacionada
Dimecres, 14 de desembre de 2005
Dijous, 1 de desembre de 2005
Dissabte, 26 de novembre de 2005
Dissabte, 1 d'octubre de 2005
Dissabte, 17 de setembre de 2005
Publicat el 06.09.2005
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt

^