X
Música & Drinks
Botó que mostra/amaga menú superior
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies - Actualitat
Aquest abril, La Muntala us recomana...
Llibre recomanat abril 2010Indridason, Arnaldur. La dona de verd. Barcelona: Magrana, 2009. 317 p. ISBN 978-84-9867-551-1.
Uns treballadors de la construcció troben ossos humans mentre excaven el solar d´un edifici. L´inspector islandès Erlendur Sveinsson, conjuntament amb el seu equip, hauran d´esbrinar qui està enterrat a l´indret. És un personatge característic de les novel·les d´Indridason, un home obsessionat pel passat i angoixat pel present.

Arnaldur Indridason (Reyjavik, 1961) és un escriptor destacat de la novel·la negra  i criminal clàssica. Construeix històries amb personatges reals que mitjançant els seus silencis creen un suspens que atrapa el lector. A La dona de verd tracta el tema de la violència domèstica que es mostra en la seva màxima dimensió, va molt més enllà del dolor, és l´assassinat de l´ànima de les persones. Aquesta novel·la va guanyar el premi Golden Dagger l´any 2005, premi de la Crime Writers Association concedit a Gran Bretanya.


Llibre recomanat abril 2010CHEVALLIER, Gabriel. La por. Barcelona: Quaderns Crema, 2009. 347 p. ISBN 978-84-7727-464-3.
Publicat l´any 1930, La por és un al·legat contrari a qualsevol guerra, però en especial la Primera Guerra Mundial en què hi participà l´autor, en formar part de la lleva de l´exèrcit francès. És una novel·la protagonitzada per Jean Dartemont, el seu alter ego, que viurà un periple de circumstàncies que ens permetrà de copsar el pols de l´època, posem per cas el nacionalisme visceral i generalitzat que percebia el conflicte com un esclat festiu. Destaca també l´enumeració d´un reguitzell de circumstàncies d´allò més inversemblants, fruit de l´esforç de les parts contendents en aplicar criteris racionals i tècnics quan en realitat els soldats com Dartemont en perceben aspectes totalment contraris com el sadisme, la perversió, l´absurditat i la inutilitat supina. La raó engendra monstres, deia Goya, el racionalisme del segle XIX derivà en dos conflictes i són llibres com "La por" que ens fan pensar en la seva absurditat.


Llibre recomanat abril 2010JADOUL, Émile. Només un trosset! St. Joan Despí: Corimbo, 2009. ISBN 978-84-8470-357-0.
Un cop passat l´hivern i les situacions extremes, recomanem un conte que té certa relació amb els estralls meteorològics d´enguany. La història és la següent: en una nevada hi ha una gallina que disposa d´una bufanda, protegida del fred, i els animals del seu voltant que se li van atansant demanant aixopluc. Com la bufanda és prou llarga, els acaba acollint, resguarda de la neu el petit ocell i el conill amb la bufanda guaridora. Però ai, la guineu també passa fred i els demana ajut! La protagonista, tot conèixer la predilecció de les guineus pels animals de corral, l´accepta generosament. El rerafons de la història és la necessitat de cooperar en situacions complicades d´acord amb un punt de vista solidari que deixi de banda els prejudicis establerts. Veure les mateixes persones amb ulls diferents, un bonic conte de l´escriptor belga Émile Jadoul (Avennes 1963).


Llibre recomanat abril 2010PETIT, Michèle. El arte de la lectura en tiempos de crisis. Barcelona: Ocèano, 2009. 307 p. ISBN 978-84-494-3905-6.
Un recurs per superar una crisis pot ser la lectura. El llibre que us presentem reflexiona sobre la importància de la lectura per obtenir energia que ens ajudi a crear-nos un món interior ric d´estímuls i així, els avatars de l´entorn no ens destaroten tant. L´assaig és ple d´exemples, explica com el nadó aprèn a diferenciar-se del món que l´envolta a través de les històries o el cas dels adolescent que es lliuren de complexes per començar a actuar amb responsabilitat envers els altres.

Michèle Petit, escriptora, sociòloga i antropòloga francesa, és una fèrria defensora de la lectura i destaca la biblioteca com un pont de suport fonamental en les estratègies de continuació dels estudis.

OAC DE L'AJUNTAMENT
Publicat el 05.04.2010
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt

^