X
Ús obligatori de mascareta
Botó que mostra/amaga menú superior
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies - Actualitat
Toni Sors, un santvicentí al sostre del món
L'Ajuntament retrà homenatge al desaparegut alpinista el 18 de setembre
Toni SorsL´Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt, coincidint amb les celebracions del 25è aniversari de la primera ascensió catalana a l´Everest, ha previst un acte d´homenatge a la figura de Toni Sors, que es portarà a terme aquest proper dissabte 18 de setembre. La Sra. Trini Ferrer, mare del desaparegut alpinista, serà la convidada d´honor d´un acte que s´iniciarà a les 7 de la tarda al Centre Cívic El Gorg, amb l´estrena d´un audiovisual sobre la figura d´en Toni Sors, obra de l´Associació Excursionista MontalTrek, tindrà continuïtat al Pavelló Municipal, on es descobrirà una placa commemorativa, i clourà a l´Av. Toni Sors, amb un refrigeri popular i l´acompanyament de la Colla de Geganters que en aquesta ocasió tan especial estarà encapçalada pel gegantó d´en Toni Sors, figura que enguany també està d´aniversari ja que la seva estrena va tenir lloc el 17 de setembre de 2005 i per tant se celebra el seu 5è aniversari.

Toni SorsAntoni Sors i Ferrer va néixer el dia 22 d´octubre de 1949 a Sant Vicenç de Montalt. Fuster de professió, l´any 1970 es va fer soci de l´Agrupació Científico Excursionista de Mataró. Els seus primers reptes alpinístics el portaren dels Pirineus als Alps, i dels Alps... a les muntanyes de més alçària del món. El 1975 va ser l´any de la seva primera expedició extraeuropea: l´expedició als Andes del Perú. No va aconseguir fer el cim però, un any més tard ja com a cap de l´expedició Whakan 76, va coronar el Noshaq (Afganistan) de 7.492 m. El repte següent, fer un cim de més de 8.000 m, el portà, l´any 1981, amb l´expedició catalana, al cim del Broad Peak (Pakistan) de 8.047 m. La mort del seu company i amic Enric Pujol, després de coronar-lo en una primera cordada, va estroncar el camí d´en Toni Sors cap al seu primer vuit mil.

L´estiu de 1983, va formar part de la primera expedició Caixa de Barcelona a l´Everest, que en aquest primer intent no va aconseguir arribar a dalt del tot. Poc després, l´any 1984, va marxar cap a l´Himalàia del Nepal, però, malgrat tots els esforços, tampoc va poder fer el cim del Lhotse Shar de 8.398 m. Com a premi al seu treball i esforç, el dia vint-i-cinc d´agost  de 1985, formant part de la segona expedició Caixa de Barcelona a l´Everest, en Toni va petjar el cim de la muntanya més alta del món, juntament amb l´Òscar Cadiach, en Carles Vallès i tres xerpes.

El vint-i-set de setembre de 1987, mentre ascendien el Lhotse Shar, un allau a més de set mil metres d´altitud s´emportà per sempre la vida d´en Toni Sors, en Sergi Escalera, en Francisco Porras i l´Antonio Quiñones. Però la fatídica i enorme esllavissada no va poder acabar amb el seu ideari i els seus somnis, i així l´any 1990 una cordada formada per en Manu Badiola i en Carles Vallès va aconseguir fer el cim del Lhotse Shar seguint el projecte i la logística de Toni Sors.
OAC DE L'AJUNTAMENT
Publicat el 15.09.2010
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt
^