X
Brigada Jove 2024
Botó que mostra/amaga menú superior
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies - Actualitat
El pergamí 436 arriba a Sant Vicenç

El document recull l'alliberament de diferents municipis, entre ells Sant Vicenç de Montalt, del domini del senyor feudal.

Pergamí 436Dilluns 8 d’agost, a les set de la tarda, tindrà lloc a la sala d’exposicions del Casal de Cultura (Pl. Del Poble, 6), la inauguració de la mostra destinada a donar a conèixer la restauració del conegut com a pergamí 436, de les franqueses de la Baronia del Maresme, datat en el segle XV.

El pergamí 436 del fons de l'Ajuntament de Mataró, conservat a l’Arxiu Comarcal del Maresme, és un important document històric que deixa constància del procés que va viure el territori central del Maresme durant el segle XV, que va culminar amb l'afranquiment de la vila de Mataró i les parròquies d'Argentona, Cabrera, Premià i Vilassar (actualment: Premià de Dalt, Premià de Mar, Argentona, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrera de Mar, Cabrils, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d'Estrac) i la seva incorporació al carreratge de Barcelona.

Dit d’una altra manera, el document simbolitza el pas dels habitants d’aquella època del jou feudal a esdevenir súbdits del rei i permet que als nuclis habitats entorn de les parròquies es creessin el que avui en dia anomenaríem ajuntaments. Donada la rellevància del que consigna, el document va ser redactat amb unes dimensions excepcionals: dos metres de llarg.

L’acte de presentació de l’exposició del pergamí 436 comptarà amb la participació del director de l’Arxiu Comarcal, Alexis Serrano, que explicarà als assistents el procés de restauració i divulgació del “pergamí gegant”. Aquesta  exposició en què es presenta el pergamí original restaurat, és una mostra itinerant que passarà també per la resta de poblacions maresmenques que han participat en el projecte.

A Sant Vicenç, l'exposició es podrà visitar del 8 al 15 d’agost, a la sala d’exposicions del Casal de Cultura en els següents horaris:

  • 9 d’agost: 11h a 13h i de 19h a 20:30h 
  • 10 d’agost: 11h a 13h 
  • 11 d’agost: 11h a 13h 
  • 13 d’agost: 19h a 20:30h 
  • 15 d’agost: 10:30h a 13:30h

A banda de l'exposició, l'Arxiu Comarcal, amb la col·laboració dels 11 municipis que han participat en el projecte i del Consell Comarcal del Maresme, ha creat el web: historiacomarcal.ccmaresme.cat. En aquesta pagina s’ha publicat: la transcripció literal del contingut del pergamí, una contextualització històrica, una galeria d'imatges, i l’explicació del procés de restauració.

OAC DE L'AJUNTAMENT
Publicat el 04.08.2016
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt

^