Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt

Cercar
Instagram
Youtube
Facebook
Twitter
RSS
Botó que mostra/amaga menú superior
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies - Actualitat
Les tradicions i les festes, molt presents a l'escola bressol


Un cop passat Carnaval, cada divendres fins a Setmana Santa, tots els infants i les mestres reunits a l'entrada, li tallem una cama a la Vella Quaresma, mentre li cantem una cançó popular.



Celebració Vella Quaresma

Després dels dies de festa i disbauxa que representa el Carnaval, arriba la Quaresma. El mateix dia que acaben les festes de carnestoltes, el Dimecres de Cendra, comença un període de quaranta dies que,  just són els dies que falten pel Diumenge de Pasqua.

La Vella Quaresma és, als Països Catalans, la representació gràfica de la Quaresma, el temps que va de Dimecres de Cendra fins a Setmana Santa. És molt representada a través d'imatges i dibuixos i té una funció de calendari. Es tracta d’una dona vella i arrugada, amb un mocador al cap, i amb una característica molt peculiar: té 7 cames. Tantes cames com setmanes falten perquè arribi la Setmana Santa.

A la nostra escola tenim a la Vella Quaresma penjada en una paret de l'entrada i cada divendres l'anem a visitar, ja que la tradició catalana diu que cada setmana se li ha de treure una cama. Així, tots els infants i les mestres, hem vist com anaven passant cada una de les 7 setmanes fins que ha arribat la Setmana Santa. Cada vegada que s’arrancava una cama, li hem cantat aquesta cançó popular:

"Serra la vella, un plat d’escudella.
Serra la velló, un plat d’escudelló"    
   

OAC DE L'AJUNTAMENT
Publicat el 14.04.2022
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt

^