X
Sessions participatives POUM
Botó que mostra/amaga menú superior
Portada > Promoció de la vila > Turisme > Un poble amb encant: Arriba-t´hi!
Botó que mostra/amaga menú lateral
Un poble amb encant: Arriba-t´hi!

Platja de Sant VicençSant Vicenç de Montalt  és un poble amb encant , petit i tranquil, que ens ofereix els avantatges d´una privilegiada situació geogràfica, un entorn envejable i la bonança del clima mediterrani. Situat al bell mig de la Comarca del Maresme, als peus del cim del Montalt de 595 metres d´alçada, ens brinda un bell contrast de matisos en blaus i verds en obrir-se al mar, amb unes platges netes  i tranquil·les emmarcades pels bonics paisatges de muntanya de la Serralada del Litoral.

Sant Vicenç és un poble acollidor, ple d´història, tradicions i records amb gent  oberta i participativa, acostumada a donar la benvinguda a tots aquells que arriben buscant  un lloc que combini  la tranquil·litat i el bon repòs, on gaudir de la bellesa d´alguns dels seus racons i paratges, amb una oferta prou engrescadora de festes populars, activitats culturals i lúdiques i amb uns serveis de qualitat.

El terme té una extensió de 8Km2 i la seva ubicació i situació, a només 35Km de Barcelona, fan possible que l´accés al poble sigui fàcil, tant en transport públic com amb transport particular.

Podeu arribar-hi per :

  • Carretera: mitjançant l´Autopista C-32, sortida núm. 108, per la Nacional II i per la  BV-5031.
  • Tren (Renfe-rodalies): fins a l´estació de Caldes d´Estrac, amb la línia 1 i 2 de Rodalies (Barcelona-Maçanet-Barcelona), a on trobareu una parada del Bus de Sant Vicenç, que comunica les diferents zones del poble.
  • Mar: a través  del Passeig del Marqués de Casa Riera, un dels accessos principals al Balís, port esportiu de Sant Andreu de Llavaneres i un dels més emblemàtics i importants de la Comarca.
Vistes de Sant VicençAmb una població de 5.900 habitants, Sant Vicenç ofereix tant al resident com al visitant, un municipi obert al mar i envoltat alhora de muntanyes, on hi destaquen els següents indrets: A la banda de mar trobareu el Passeig Marítim de 1,3 Km de longitud, anomenat Passeig del Marqués de Casa Riera que ressegueix i perfila l´ àmplia i espaiosa platja, mereixedora en els darrers anys de la qualificació “Bandera Blava” atorgada pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. En aquest indret, s´aixequen majestuosos un seguit de xalets construïts a principi del segle XX, entre 1914 i 1918, que conformen el conjunt arquitectònic edificat en aquella època a ran de mar, més ben conservats del Maresme.

Vistes de Sant Vicenç
El Nucli Històric, ubicat a 1,7Km de la costa i a 150m d´alçada sobre el nivell del mar, va néixer als marges de la Riera de Sant Vicenç i, encara avui, conserva un caire antic en la configuració dels carrers i construccions, oferint-nos una bona mostra d´edificis notables com ara l´església, bell exponent del gòtic tardà de finals del segle XVI, així com diverses masies de la mateixa època: Can Brunet, Can Mora, Can Ramis i la Casa de la Mongia,  entre d´altres.

I si el que voleu es delectar-vos amb unes vistes impressionants del Litoral i la Serralada dementre passegeu  per un espai natural amb encant propi, us oferim una visita al Parc dels Germans Gabrielistes, jardí encisador de quasi 4 Ha amb flora autòctona de la zona i exemplars d´arbres centenaris de gran bellesa i interès, molts d´ells originaris d´ Àfrica, Àsia i Austràlia, que foren portats pels Germans des de les seves missions en aquells continents. Aquest paratge constitueix l´autèntic mirador natural del poble i està coronat per una torre de guaita del segle XVIII d´una important rellevància arquitectònica.

Vistes de Sant VicençEn el decurs de l´any 2003, l´ Ajuntament, a iniciativa de l´alcalde en atendre la petició d´uns avis del poble , s´embarcà en la tasca de recuperar una antiga mina d´aigua que, a hores d´ara, ja torna a rajar i nodreix d´aigua un petit llac que  fa d´aquest parc un lloc ideal per gaudir sols o en família de la pau i la tranquil·litat que la natura verge ens ofereix.

Sant Vicenç, com la resta de poblacions veïnes, ha sofert en els darrers anys un increment notable de població, fet que ha provocat  el naixement de nous  nuclis de població, i la conseqüent adequació de serveis, equipaments i infrastructures. En aquest àmbit, cal destacar el desenvolupament que ha experimentat  la zona de Montaltnou en la vessant esportiva amb la inauguració del Pavelló Poliesportiu “Toni Sors” , equipament que s´afegí als ja existents (camp de futbol, petanca i piscines municipals)  per donar cabuda a la pràctica dels diferents esports de pista, estant prevista també la seva utilització per a la celebració d´altres esdeveniments lúdics.

Al bell mig d´aquest entorn s´erigeix ufanós el Centre Cívic “El Gorg”, espai emblemàtic de recent construcció, que possibilita les activitats culturals i de lleure i que, a més a més, s´esdevé  un punt natural de trobada pels veïns i les entitats del poble. El Centre Cívic acull, entre d´altres, les següents instal·lacions: Sala d´Actes, Casal d´Avis, Biblioteca i diverses  sales i tallers obertes a tothom.  En un futur pròxim, la Ràdio Municipal iniciarà les seves emissions regulars des de les dependències habilitades a l´efecte en el Cívic.
 
I si hem de parlar de tradicions, us aconsellem que no deixeu de visitar-nos amb ocasió de les nostres festes majors: la d´hivern o Festa Gran, el 22 de gener en honor del nostre Patró, Sant Vicenç i  la d´estiu, el  15 d´agost. Durant aquest dies, i al llarg de tot l´estiu, us podreu submergir en un món de tradicions, festa, llum i gatzara, tot gaudint d´un seguit d´activitats esportives, culturals i lúdiques: curses de Montalt-Bike i  Trial 4X4, ballades de gegants (amb na “Margaridassa”, en “Bobul” i en "Toni Sors", gegants de Sant Vicenç, com a protagonistes indiscutibles), sardanes, concerts, mercats medievals, fires d´artesania, havaneres, focs d´artifici,  balls, espectacles infantils, cinema a la fresca, correfocs, trobades de puntaires... Tot un mar d´activitats al teu abast!

No ho dubteu, Sant Vicenç és un poble amb encant. Veniu! Us hi esperem!

OAC DE L'AJUNTAMENT
Publicat el 29.09.2010

C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt

^