www.svmontalt.cat


Amb la instal·lació d'un complex sistema de càmeres de videovigilància a punts estratègics del poble, Sant Vicenç de Montalt es consolida com a municipi pioner a nivell estatal en l'àmbit de la seguretat ciutadana.

Presentació sistema videovigilància

L'alcalde de Sant Vicenç de Montalt, Miquel Àngel Martínez i Camarasa, acompanyat del regidor de Governació, Amadeu Clofent, i del cap de la Policia Local, Josep Bellonch, ha donat a conèixer a altres cossos policials i ajuntaments el Sistema Municipal de Videovigilància que funciona a la població des de fa un any i mig.

La presentació també ha comptat amb les intervencions dels responsables de les empreses que han dissenyat i implantat el sistema, Alphanet i Sintelec, i de la cap del Servei de Protecció de la Seguretat Ciutadana del Departament d'Interior de la Generalitat, que va informar els assistents dels requisits i procediments legals que ha seguit l'Ajuntament de Sant Vicenç per legalitzar les càmeres que hi ha instal·lades al municipi.

VideovigilànciaAmb la implantació del Sistema Municipal de Videovigilància, el govern municipal perseguia una solució global de seguretat, associada al concepte "Smart City", que permetés maximitzar l'eficàcia de les tecnologies de la informació i la comunicació, tant en l'àmbit de la seguretat (preventiva, vial i ciutadana) com en molts altres àmbits com la mobilitat o la gestió del trànsit, amb una única finalitat, clara i prioritària: vetllar per la seguretat i la tranquil·litat dels santvicentins i les santvicentines.

Partint del fet que Sant Vicenç és un municipi amb un índex baix de delinqüència, l'objectiu de la inversió efectuada en seguretat se centrava en prevenir i reduir al mínim els actes delictius. En aquest sentit, el maig del 2012 es van començar a instal·lar les primeres càmeres de trànsit al municipi i actualment hi ha implantats 22 aparells en vials d'accés al poble, finançats amb fons municipals, i 10 aparells en vials d'accessos a urbanitzacions privades, finançats pels propietaris, i que han estat cedits a l'Ajuntament.

VideovigilànciaEl sistema implantat, que combina la fibra òptica i Wimax, proporciona imatges en temps real, permet la lectura de matrícules de vehicles i contrastar i compartir, seguint els protocols de seguretat corresponents, tota la informació obtinguda mitjançant la plataforma de comunicacions policials Xipnet 2.0. Així, davant la presència de qualsevol vehicle sospitós s'alerta, facilitant la matrícula, la fotografia del vehicle detectat i el mapa de localització a les policies locals de poblacions veïnes, el que facilita poder muntar operatius conjunts i mobilitzar més efectius. Tanmateix, les imatges i matrícules queden registrades en el sistema creant una base de dades que permet realitzar investigacions posteriors.

El resultat obtingut per les 32 càmeres que conformen el Sistema Municipal de Videovigilància és molt satisfactori, fins al punt que s'ha registrat una disminució del 30% en el nombre de delictes, i es preveu arribar al 50%.

Publicat el 01.01.2014