X
Sant Jordi 2024
Botó que mostra/amaga menú superior
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies - Actualitat
Sant Vicenç celebra la seva 19a Trobada de puntaires

Trobada de puntairesEl proper diumenge dia 14, la plaça del Poble acollirà la dinovena edició de la Trobada de puntaires de Sant Vicenç, organitzada per l'Associació de Puntaires local, amb la col·laboració de l'Ajuntament.

En aquesta trobada participaran puntaires -la majoria dones- de tot el país, que exhibiran les seves arts en la confecció de puntes de coixí i passaran una bona estona compartint experiències amb altres associacions.

L'inici de la trobada és previst per a les 10 del matí, moment en què es farà la rebuda a totes les puntaires assistents. Posteriorment s'iniciarà la mostra, que s'allargarà durant tot el matí, fins als volts de  la una del migdia, quan es farà l'acte de cloenda amb l'entrega de records per a totes les puntaires.


PuntairesAmb aquesta iniciativa, la Regidoria de Cultura pretén promoure una forma d'artesania tèxtil que ha caigut en desús i recolzar la tasca de l'Associació de Puntaires de Sant Vicenç que treballa per assegurar la supervivència d'aquest art tradicional i fa possible la seva existència.

Els orígens de les puntes de coixí

Des de mitjan segle XVI, i sobretot a partir del XVII, la punta de coixí és una tradició comuna a tots els països occidentals i els que van rebre la seva influència. Sobre els orígens dels boixets s'especula molt: Flandes, Itàlia, Espanya... El que està clar és que la moda de les puntes es va estendre ràpidament i la seva màxima esplendor va ser en els fabulosos colls i punys del segle XVII. Més tard, en els segles XVIII i XIX, les puntes es van posar de moda a les mantellines de blonda, fetes amb boixets. A dia d'avui encara és un art digne d'admirar.

A casa nostra, era costum ensenyar aquestes tècniques a les nenes a les pròpies escoles, perquè es considerava imprescindible en l'educació femenina. En general, però, l'aprenentatge es feia a la pròpia llar, heretant els coneixements i els patrons de mares a filles. Cal tenir en compte que la realització tant de brodats com de puntes era una activitat que, generalment, es feia en comú, un lloc de trobada i xerrada per a les dones, al carrer quan la temperatura ho permetia.

OAC DE L'AJUNTAMENT
Publicat el 08.06.2015
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt

^