X
Anul·lada la Festa Major d'Estiu 2020
Botó que mostra/amaga menú superior
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies - Actualitat
L'eruga peluda del suro també es deixa veure a Sant Vicenç

Lymantria disparEs diu Lymantria dispar. També se la coneix com "eruga peluda del suro" o "lagarta peluda". És una espècie autòctona que neix als boscos d'alzines. Primer és una eruga i quan arriba a la fase adulta es converteix en papallona. La transformació sol produir-se a finals del mes de juliol, però aquest any les condicions climatològiques han fet avançar el procés i augmentar-ne la població fins al punt de ser declarada plaga.


La proliferació d'aquestes papallones ha fet saltar les alarmes a molts municipis del Maresme, però tot i la espectacularitat i la molèstia que ocasionen, són inofensives per a l'ésser humà i els experts asseguren que en uns dies es reduirà la seva presència d'una forma natural. El fenomen és habitual i se sol detectar una plaga de Lymantria cada 7 / 8 anys en diferents punts del planeta. 


Aquest insecte pot afectar diferents espècies forestals, les més habituals són les alzines sureres i les alzines, encara que també ha arribat a atacar algunes varietats de pins. Les femelles posen  entre 200 i 500 ous al tronc i a les fulles dels arbres i, normalment al maig, neixen les erugues que, tot i ser molt similars a la processionària, no tenen efectes urticants per a les persones o els animals. En dos mesos, aquestes erugues peludes completen el seu desenvolupament transformant-se en les papallones que han arribat a diferents municipis del Maresme, principalment del centre i nord de la comarca.

La majoria d'exemplars detectats en els nuclis urbans són mascles. Són els que tenen capacitat de recórrer grans distàncies. En canvi, les femelles, més grans i més pesades, tenen poca capacitat de vol.


Tenint en compte que és un insecte inofensiu, els experts no aconsellen l'ús de de tractaments químics  i asseguren que la població d'aquests insectes s'anirà reduint de forma natural els propers dies tant pel seu cicle vital com per l'acció dels seus depredadors naturals.


Pel que fa a l'efecte que la plaga està tenint sobre els boscos maresmencs, encara s'ha de fer una avaluació. S'ha de tenir en compte que al Maresme hi ha unes 17.000 alzines i unes 3.000 alzines sureres.


Podeu tenir més informació sobre la Lymantria dispar en aquesta fitxa de plagues forestals publicada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat:


Lymantria dispar

Lymantria dispar

Fitxer: ERUGA_PELUDA_DEL_SURO.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 1,57 MBFont: Consell Comarcal del Maresme
OAC DE L'AJUNTAMENT
Publicat el 02.07.2019
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt
^