X
Programa festa Major d'Estiu 2022
Botó que mostra/amaga menú superior
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies - Actualitat
Informació d'interès sobre el bernat marró marbrejat

bernat mabrejat


El bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte invasor que actualment ja està present a molts municipis de Catalunya. Es desenvolupa i es reprodueix en un gran nombre de plantes i arbres d’espais verds, i quan arriba la tardor busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar l’hivern.

L’insecte no produeix picadura a les persones ni els animals, ni els transmet malalties. Resulta molt molest i comporta certa alarma perquè té aquesta particularitat d’hivernar dins les construccions (edificis, magatzems, cases etc.) i els vehicles. Si es detecten dins les cases no és recomanable aplicar cap tipus d’insecticides per la poca eficàcia d’aquests. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua. Si es veu amenaçat, desprèn una forta i desagradable olor.

S’alimenta principalment de plantes dels parcs i de cultius agrícoles. Per aquest motiu pot afectar principalment a molts arbres fruiters i ornamentals, cultius hortícoles i extensius. Per evitar aquesta situació és important fer un control en parc i jardins per, en cas de detectar-los, cercar una solució immediata.

En el cas de detectar la presència d’aquest insecte cal fer-li una foto del dors i/o una del ventre i publicar-la a la web https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted, oberta per rebre les notificacions ciutadanes. El Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) conjuntament amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) està fent el seguiment i estudi de la presència d’aquest insecte en el nostre territori i vetllen per reduir-ne la seva propagació.


Tríptic informatiu bernat marró mabrejat


Més informació: Departament d’Agricultura


bernat mabrejat

OAC DE L'AJUNTAMENT
Publicat el 28.10.2021
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt

^