X
8a Mostra d'Entitats
Botó que mostra/amaga menú superior
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies - Actualitat
Aquest agost, La Muntala us recomana...
Llibre recomanat agost 09 BARICCO, Alessandro. Homer, Ilíada. Barcelona: RBA, 2005. 158 p. ISBN 84-7871-361-1
Alessandro Baricco (Torí 1958) adapta la Ilíada d´Homer, fent un llibre deliciós que sintetitza l´obra universal, n´adapta el llenguatge i ens aproxima als personatges principals. És una idònia lectura d´estiu. A Catalunya ha estat adaptada en nombroses ocasions, com és el cas de Joan Montserrat i de Conrad Roure l´any 1875, de Joan Alberich el 1996 o de Montserrat Ros el 2005. Seguint el fil d´Homer, proposem la lectura de l´Odissea, obra de referència pel que fa a la literatura de l´exili. Tema prou conegut a casa nostra, commemorem, avui, el 70è aniversari de l´exili republicà. Un dels tants escriptors exiliats, Agustí Bartra (Barcelona 1908 – Terrassa 1982), escriví la seva adaptació personal de l´Odissea, Odisseu, la qual ha estat reeditada aquest 2008 amb motiu dels 100 anys del naixement de l´autor. Voldríem recordar, també, la figura de Carles Riba, traductor de l´obra, doncs commemorem el 50è aniversari de la seva mort (Barcelona 1893-1959).

Llibre recomanat agost 09 HALL, Oakley. Warlock. Barcelona: Círculo de lectores, 2009. 687 p. ISBN 978-84-672-3494-7
Warlock és el nom d´una ciutat fronterera amb Mèxic, ambientada a l´Oest nord-americà de l´any 1880. Els seus habitants estan atemorits per una banda de saltejadors i contracten un pistoler perquè asseguri la pau i tranquil•litat necessàries per poder fer de Warlock un lloc habitable. Aquesta història recorda els fets d´OK Corral, ocorreguts a Tombstone, Arizona, on s´enfrontaren mortalment els germans Earp, defensors de la llei, i la banda de malfactors dels Clanton. La crònica dels fets va contribuir a mitificar el llunyà Oest, ressonant més endavant en la cultura popular en forma de literatura pulp, pantalles de cinema i sèries de televisió. Oakley Maxwell Hall (San Diego 1920 –Nevada City 2008) va escriure aquest homenatge al far west l´any 1958, sent un llibre cabdal del gènere, fins i tot encetant un subgènere de literatura de la frontera on hi caben escriptors actuals com Cormac McCarthy.

Llibre recomanat agost 09JIANG HONG, Chen. Mao y yo. Barcelona: Corimbo, 2008. 77 p. ISBN 978-84-8470-307-5
Conte infantil que narra la història autobiogràfica de l´escriptor i dibuixant xinès Chen Jiang Hong (Tianjin 1963), que va viure el comunisme de Mao Zedong (Shaosan, Hunan 1893 – Beijing 1976). Durant aquella època va ocórrer l´anomenada Revolució Cultural, que va transformar la vida dels xinesos els quals van haver de realitzar sacrificis extraordinaris. Jiang Hong exemplifica molt bé el patiment de la població xinesa, que havia de triar entre adaptar-se als canvis polítics o bé sotmetre´s a la repressió. És admirable la capacitat d´observació que tenen els infants, com és el cas de l´infant Chen que veu amb creixent tristor com els seus estimats acumulen patiment amb el transcurs dels esdeveniments. És un magnífic llibre, prové d´un magnífic artista que aconsegueix, gràcies al pas dels anys i del distanciament envers la pàtria, d´emfasitzar la figura dels nens, autèntics protagonistes de la història del demà.

Llibre recomanat agost 09 MOURAD, Kenizé. De part de la princesa morta. Barcelona. Muchnik, 1998. 687 p. ISBN 84-7669-163-7
Novel•la que combina molt bé la narració d´una biografia amb la descripció dels fets històrics. Selma, la protagonista, és una princesa turca que va haver de fugir dels seu país per anar primer al Líban, després a l´Índia i, finalment, a París on va néixer la seva filla.  L´autora del llibre Kenizé Mourad (Paris 1939-) és la filla d´aquella princesa i ens descriu d´una manera molt realista els ambients i la idiosincràsia de la cort otomana, del Líban i de les tradicions religioses musulmanes.
Quan arriba l´estiu el tema dels viatges és més present a les nostres vides. Aquest llibre ens permet viatjar, còmodament, des de la nostra butaca. Tot i que no tothom ho fa així, a la Biblioteca Pare Fidel Fita, d´Arenys de Mar, enguany han viatjat a Istanbul pel pont de St. Joan. Allà, entre moltes d´altres coses, van fer una tertúlia literària sobre aquest llibre.

OAC DE L'AJUNTAMENT
Publicat el 01.08.2009
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt

^