Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt

Cercar
Instagram
Youtube
Facebook
Twitter
RSS
Botó que mostra/amaga menú superior
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies - Actualitat
Aquest JUNY, La Muntala us recomana...
llibre recomanat JunyCLOS, Marta; MASÓ, Pepa. Jo sóc adoptat. Onze histories reals. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2004. 158 p. ISBN 84-7306-895-5
Com molt bé diu el subtítol, onze són les històries de vida que ens parlen de l´adopció a Catalunya durant el segle XX, una etapa històrica els esdeveniments de la qual afectaren nombrosos aspectes de la vida, com el cas de l´adopció. El llibre està dividit en tres parts: II República, franquisme i restabliment de la democràcia, en les quals les condicions socials, les lleis i els costums l´afavorien més o menys. Tot i així, les famílies, la societat, tenen una consideració diferent segons els governants i l´època, i el llibre ens il·lumina al respecte: amb la Generalitat republicana, el sistema de protecció pública comença a reconèixer la situació dels nens orfes i estableix mecanismes d´adopció. Les històries que ens ocupen, són extretes d´entrevistes amb els seus protagonistes, narrades per les autores, periodistes catalanes que complementen els fets biogràfics amb comentaris oportuns i encertats. J.P.R.

llibre recomanat JunyLLORÉNS, Chufo. Et donaré la terra. Barcelona: La Rosa dels vents, 2008. 731 p. ISBN 978-84-01-38716-6
La novel·la s´ubica a l´alta Edat Mitjana (segle XI). Per aquells temps Barcelona era una ciutat emmurallada, petita i obscura, tancada en ella mateixa, que contava amb només 2500 habitants. Però els seus murs comencen a trencar-se gràcies a l´empenta dels seus homes de negocis. Barcelona s´obre cap al Mediterrani i passa de ser una ciutat purament administrativa a ser una urbe amb gran creixement econòmic.
És tal la vivesa de la novel·la que al lector/a li semblarà participar de les tardes d´estiu en el jardí de la casa del jueu Baruc Benvenist, en el call barcelonès, s´impregnarà d´olors, de la remor de les seves fonts i fins hi tot percebrà la frescor de les copes dels arbres. Es sentirà immers en aquelles xerrades que acaben sent veritables lliçons de vida, dels consells del savi jueu, la mirada del qual sobre la realitat l´encantarà.
Al fil de les descripcions i com si d´un viatge al passat es tractés, ens traslladem a aquesta ciutat del segle XI, que podem rastrejar i gaudir encara avui, fent un itinerari per la Barcelona medieval de la qual en guardem encara algun carrer i racó. És emocionant contemplar les restes del mur de la supèrbia casa de Ricard Guillem que comprenia des de la plaça de Sant Miquel fins a l´església del Pi, i que un dia  abrigà tantes passions: part d´aquest mur es conserva al soterrani del bar El Paraigües.
Al finalitzar la lectura es crea en el lector un buit inevitable, provocat pel fet d´haver estat en intens contacte amb personatges plens d´humanitat.
L´espectacle, estimat lector/a, està garantit i crec que deuria deixar-ho aquí perquè realment em perdria en lloances...i us asseguro que no es passió de filla.  Adela Llorens. (Text procedent de La Revista Jesús-Maria, núm.8, Abril 2008)

llibre recomanat JunyRODOREDA, Mercè. Viatges i flors. Barcelona: Labutxaca, 2007. 121 p. ISBN 978-84-96863-06-4
Aquest és un recull de relats curts dividits en dues parts ben diferenciades: “Viatges a uns quants pobles” i “Flors de debò”. Són narracions breus i fantasioses, imaginàries, que no podem situar en un lloc i temps concrets, que podríem relacionar amb l´experiència vital de l´autora: un viatger, sorprès i no gaire arrelat als llocs que descobreix, ens mostra, a la primera part, els paisatges que ella, immigrant durant la guerra, va veure i on va viure; l´amor per les flors, inculcat pel seu avi, és el gran protagonista de la segona part, flors que poden o no existir, però que ens palesen el poder de la llengua a l´hora de fer-ne la descripció. Relats senzills, tendres, entranyables... que ens descobreixen, encara més, la personalitat i el domini lingüístic de Mercè Rodoreda. N.S.T.

llibre recomanat JunySAVAGE, Sam; KRAHN, Fernando (il.lustr.) Firmin. Aventuras de una alimaña urbana. Barcelona: Seix Barral, 2007. 206 p. ISBN 978-84-322-2824-7
L´autor d´aquest llibre va néixer a Carolina del Sud (1940) i en l´actualitat, viu a Madison, Wisconsin. Va doctorar-se en filosofia per la Universitat de Yale on durant un temps va ser professor. Firmin és la seva primera novel·la, publicada en una petita editorial de Minneapolis que s´ha divulgat gràcies a les recomanacions de llibreters i lectors, des d´aleshores.
El personatge central de la novel·la és una rata que comença menjant llibres i de seguida, abandona i passa a llegir-los. Com més llegeix, més s´identifica amb els humans que l´envolten: Norman Shine, un llibreter en decadència i Jerry Maggon, un escriptor indigent. No és una història alegre però està impregnada de sentiment us desvetllarà tot d´emocions. A.C.B.


Publicat el 07.06.2008
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

C/ Sant Antoni, 13 - 08394 Sant Vicenç de Montalt

^